Διήμερο συνέδριο
για το μέλλον της εκπαίδευσης
Keynote
Speaker
2024
Ιωάννα Λυτρίβη
Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Το συνέδριο της χρονιάς για το μέλλον της εκπαίδευσης
Ιωάννα Λυτρίβη
Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι ανάγκες και οι προκλήσεις της υιοθέτησης της τεχνολογίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων και των τύπων, καθώς και το πώς οι κυβερνητικοί και οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν να σχεδιάσουν αποτελεσματικές πολιτικές, για την υποστήριξη του τομέα.
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλλει πολλές πτυχές της ζωής μας, μαζί και την αγορά εργασίας, αφού η εισαγωγή διαφορετικών τεχνολογιών αλλάζει την πλειονότητα των επαγγελμάτων, σε όλους τους κλάδους.
Οι συνέπειες αυτές, απαιτούν κατάλληλη απάντηση, όσον αφορά στην εκπαίδευση των μαθητών, των εργαζομένων, των εργοδοτών και των επιχειρηματιών.
Στην καθημερινότητα, συχνά απαιτούνται βασικά επίπεδα ψηφιακής ικανότητας. Στον χώρο εργασίας, η αυτοματοποίηση, η ρομποτοποίηση και η ψηφιοποίηση θα έχουν αντίκτυπο στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, καθώς νέες τεχνολογίες βρίσκουν έδαφος στην κοινωνία και στο χώρο εργασίας.
Στο πλαίσιο όλων αυτών των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, τα εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να προσαρμοστούν, όχι μόνο ως προς τον τρόπο χρήσης των τεχνολογιών, αλλά και ως προς τη διδασκαλία των δεξιοτήτων και την κατάρτιση.
Οι εξελίξεις αυτές, απαιτούν την αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή.
Όχι μόνο επιβάλλεται να μετατραπούν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά πρέπει επίσης να παρέχονται τα κατάλληλα εργαλεία και περιβάλλοντα, για την πιο αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Η EduTech Summit & Expo θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαδραστικής εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, νέες μεθόδους προσέγγισης και εφαρμογής μοντέρνων εκπαιδευτικών διαδικασιών, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού.
Ο χώρος της εκπαίδευσης αναδεικνύεται σταδιακά σε έναν από εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες έφεραν και συνεχίζουν να φέρνουν τεράστιες αλλαγές, αν όχι ανατροπές, σε πλήθος τομείς.
Ο τρόπος διδασκαλίας, τα ‘εποπτικά μέσα’, τα διαθέσιμα ‘υλικά’, οι νέες και πρωτόφαντες δυνατότητες, όλα αλλάζουν για τη διασυνδεδεμένη πλέον σχολική τάξη, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή μας και να αξιοποιεί τις πάμπολλες ευκαιρίες και προκλήσεις.
Σ’ αυτή την ενότητα θα παρουσιαστούν τα καλύτερα ‘δείγματα γραφής’ της εποχής τής νέας κανονικότητας, στην οποία πέρασε πλέον και η εκπαίδευση.
Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πάντων επεκτείνεται και στο εκπαιδευτικό τοπίο, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξελίσσεται σε βασικό και απαραίτητο εργαλείο, απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις για συνεχή, δια βίου εκπαίδευση – κατάρτιση – επιμόρφωση, ώστε να καλυφθούν τόσο οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, που πρέπει να προετοιμάσουν σωστά το μέλλον τους, όσο κι εκείνες της αγοράς εργασίας, σε δεύτερο χρόνο.
Εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, των φορέων που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της online διδασκαλίας, αλλά και της αγοράς που εκ των πραγμάτων έχει λόγο στη διαμόρφωση του κατάλληλου διαδραστικού και ασφαλούς περιβάλλοντος, θα λάβουν μέρος σ’ αυτή την ενότητα, αναδεικνύοντας επίσης τις ευκαιρίες που διανοίγονται.
Από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οι δυο πρώτες είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένες στην πρόσκτηση γενικών γνώσεων, ενώ η τρίτη αφιερώνεται στην εις βάθος μελέτη κάποιου αντικειμένου και την προετοιμασία των σπουδαστών για τον εργασιακό βίο.
Όμως, στη εποχή μας, εξίσου σοβαρό ρόλο με τις εξειδικευμένες γνώσεις παίζουν και οι δεξιότητες, ειδικά οι ψηφιακές, αλλά και οι ήπιες (soft skills) που τόσο απαραίτητες είναι στην καθημερινότητα πολλών επαγγελμάτων.
Αυτή η ενότητα θα εξετάσει με τη βοήθεια εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες εταιρίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, τους τρόπους συμμετοχής στα προγράμματα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτήν.
Η φιλοσοφία του STEM (STE-A-M, αν εντάξουμε σ’ αυτήν επίσης τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ευρύτερα αποδεκτή πλέον από την σχολική κοινότητα και την κοινή γνώμη, ως βασικός πυλώνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στον οποίο πολλοί επενδύουν, θεωρώντας τον ως λύση στην αυξανόμενη ένδεια ανθρωπίνου δυναμικού και ταλέντων.
Εκπαιδευτικοί και πρωτοπόροι στον συγκεκριμένο τομέα θα μεταφέρουν, στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, τις ιδέες, τις εμπειρίες, αλλά και την τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει από την αξιοποίηση τέτοιων λύσεων, ενταγμένων τόσο στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα, όσο και εκτός αυτού, στο πλαίσιο παράπλευρων σχολικών δραστηριοτήτων.
Η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές; Πώς θα διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές διεθνώς;
Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να αποτελεί πλέον πραγματικότητα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο και τη θέση των κολεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο εκπαιδευτικό οικοσύστημα.
Η παρουσία των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης είναι έντονη και η συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητά τους είναι διαρκής.
Προσφέρουν πραγματική βοήθεια στους μαθητές; Βελτιώνουν τις επιδόσεις τους; Με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και μεθόδων διδασκαλίας, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα φροντιστήρια στο μέλλον και πώς θα μετεξελιχθούν;
Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η επιμόρφωση και η δια βίου μάθηση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
Η συνεχής απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Ποιες είναι οι διαθέσιμες μορφές επιμόρφωσης; Από τα παραδοσιακά σεμινάρια μέχρι τα διαδικτυακά μαθήματα και τις πλατφόρμες e-learning, οι επιλογές είναι πολλές.
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει καταστεί απαραίτητη δεξιότητα στην σύγχρονη εποχή, τόσο για επαγγελματικούς όσο και για προσωπικούς λόγους.
Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσφέροντας μαθήματα και προγράμματα για όλες τις ηλικίες και επίπεδα.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη κάθισε κι αυτή στο ‘θρανίο’, τα τελευταία ένα-δυο χρόνια, κι όπως όλα δείχνουν θα εδραιώσει τη θέση της, τα αμέσως επόμενα.
Η ευρύτατη διαθεσιμότητα του ChatGPT και των πολλών αντίστοιχων προτάσεων με τις τεράστιες δυνατότητες, η παρουσίαση των πρώτων LLMs στην ελληνική γλώσσα, αλλά και η συντεταγμένη επιμόρφωση των ίδιων των εκπαιδευτικών με την κατάλληλη τεχνογνωσία που θα πρέπει να μεταβιβάσουν στους μαθητές τους, ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον.
Το οποίο μέλλον, επίσης, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ‘έξυπνου’ ψηφιακού βοηθού, ο οποίος θα είναι καθημερινά ο συμπαραστάτης στη μελέτη και τις εργασίες του μαθητή και του σπουδαστή.
Αυτή η ενότητα θα ασχοληθεί με όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα!